Suiker is uit. Nadat de voedingsindustrie jarenlang onze voeding steeds zoeter maakte, komen gezond denkende mensen nu in opstand. Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen trokken al eerder aan de bel. Drie jaar geleden schreven zij al het boekje Zoete Zin een ’40 dagen zonder suiker plan’. Het is actueler dan ooit.
Weet je eigenlijk wat je allemaal van suiker kunt krijgen? Nancy Appleton is een Amerikaanse suikerspecialist. Op haar website heeft ze meer dan 100 negatieve effecten gepubliceerd. Hieronder staat er 10 die je toch wel even aan het denken zetten.

  • Suiker kan leiden tot maagkanker.
  • Suiker kan leiden tot alcoholisme.
  • Suiker kan voortijdige veroudering veroorzaken.
  • Suiker kan leerstoornissen veroorzaken bij kinderen.
  • Suiker is de nummer één vijand van de darmbeweging.
  • Suiker kan depressies veroorzaken.
  • Suiker kan hartkwalen veroorzaken.
  • Suiker kan de ziekte van Alzheimer veroorzaken.
  • Suiker kan problemen veroorzaken tijdens de zwangerschap.
  • Suiker kan leiden tot jeugdcriminaliteit.

Cold Turkey

Terug naar Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen. Deze twee hartsvriendinnen schrijven graag. Ze debuteerden met het boek Lichter leven (2012) dat veel mensen heeft geholpen hun leven minder zwaar te nemen waardoor ze er veel meer van kunnen genieten. De dames onderzochten hoe het is om 40 dagen zonder suiker te leven.
Kirstin Hanssen: ‘’Na de hel van cold turkey afkicken, belandden we in de suikerloze hemel. We kregen meer energie, onze huid werd beter en we sliepen beter. Ik raad het iedereen aan om het eens te proberen. Die gedachte vormde de inspiratie voor ons boekje Zoete Zin’’.

Geen dieetboek

Fidessa Docters van Leeuwen: ‘’Ons boekje zonder suiker is géén dieetboek. We hebben het geschreven om mensen bewust te maken van hun suikerverslaving. Wij waren óók suikerverslaafd. Met tips, recepten én meditaties proberen we mensen te helpen om van hun ‘verslaving’ af te komen. Verandering van je eetpatroon is de eerste stap’’.
Het relaas van de dames is boeiend om te lezen. Zij kozen voor de harde cold turkey variant maar in hun boekje Zoete Zin beschrijven ze ook een milde methode. ‘’Het is maar waar je voor kiest’’, zeggen ze erbij. Zoals in hun boek Lichter leven pakken ze het onderwerp breed en informatief aan. Je krijgt informatie over suikervervangers en met recepten geven ze voorbeelden hoe het ook kan.

9,99

Er zijn meer boeken over suiker geschreven én er komen steeds nieuwe (dure) boeken bij. De suiker-emancipatie is in volle gang. Het prettige aan Zoete Zin is dat het nog geen tientje kost maar dat je toch een goed beeld geeft van wat suiker allemaal met jouw gezondheid kan doen. Voor wie mindere ogen heeft, is het soms een beetje focussen want de letters zijn niet aan de grote kant.

Holy Haverkoeken

Besluiten we met een recept uit Zoete Zin. Probeer het gewoon eens.

Nodig voor circa 6 stuks
– 50 gram kokosolie of (plantaardige) boter
– 50 gram havervlokken
– 50 gram havermout
– 50ml havermelk
– 3 eetlepels rijststroop
– 3 eetlepels havermeel
– 1/2 theelepel bakpoeder
– 20 gram rozijnen
– snufje zeezout

Kom, bakpapier, koekenpan met anti-aanbakbodem.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier. Smelt de kokosolie of boter in de koekenpan op een laag vuur. Voeg direct na het smelten de havervlokken en de havermout toe. Blijf flink roeren, zodat de haver de olie goed kan opnemen. Voeg vervolgens de melk en rijststroop toe en blijf goed roeren, zodat een dikke pap ontstaat.
Het is niet de bedoeling dat de boel gaat koken of dat je echt staat te bakken. Het vuur moet laag blijven staan. Doe nu de warme massa in een kom en voeg 3 eetlepels havermeel en bakpoeder toe. Schep goed door. Voeg de rozijnen toe en het snufje zeezout. Laat het deeg iets afkoelen.
Vorm er dan met je handen medium ballen van die je op de bakplaat legt en licht aandrukt aan de bovenkant. Het zijn dus flinke haverunits die je gaat bakken! Bak in 20 minuten gaar. Laat de haverkoeken afkoelen. Ze blijven een beetje romig van binnen.