Stress krijg je zelden van jezelf, meestal van anderen. Woorden, gedrag en soms alleen maar de verschijning van een ander kunnen je doen rillen.

In de stress schieten

Het paradepaardje van alle zelfhulpboeken is je autonome zelf. Sta stevig in je schoenen, heb zelfvertrouwen, oordeel niet en er kan je niets gebeuren. Je kunt alleen maar in de stress schieten als je ervoor kiest om in de stress te schieten. Zo simpel als wat.

Dat is pas stress

Wat het maar zo simpel. Dit werkt misschien als je als schaapsherder met je kudde over de Drentse hei struint en ruzie krijgt met een roekeloze mountainbiker. Dat botst even en vervolgens is daar weer dat heerlijke vergezicht. De realiteit zit voor veel mensen veel gecompliceerder in elkaar. Geen korte stressmomentjes en dan weer dat ontspannende vergezicht. Eerder een lange reeks van spanning veroorzaakt door personen die je door allerlei redenen niet kunt ontwijken. Dat is pas stress.

Gandhi of Boeddha

De westerse mens leeft gevangen in situaties: de privésituatie, de gezondheidssituatie, de werksituatie en de familiesituatie. Het Van Dale-woordenboek verklaart het woord situatie onder andere met het begrip ‘toestand’ ofwel onaangename omstandigheid. Dat klinkt niet heel positief. Wie in zich een situatie bevindt, maakt daar het beste van. En dat lukt ook meestal. Door een beetje te geven en te nemen kom je al een heel eind. Maar er zijn ook situaties of verbanden waarin een ander jarenlang alleen maar neemt. Dan moet je Gandhi heten of Boeddha zijn om niet gek te worden.

Durf maar eens

Over stress kan ik vellen vol typen. Eén van de functies van stress is de signaalfunctie: tot hier en niet verder! Je slaat er bovenop of je kiest als de wiedeweerga het hazenpad. Zo primitief functioneren onze hersenen nog steeds. Gelukkig slaan we niet letterlijk meer, maar slaande ruzies kunnen evenveel pijn doen. Rest de situatie te ontvluchten. Maar… Neem maar eens ontslag als je een hoge hypotheek hebt. Durf maar eens te scheiden met 2 jonge kindertjes. Zet je alcoholistische partner maar eens op straat. Ontzeg je criminele kind maar eens de toegang tot zijn huis. Stop maar eens als mantelzorger. Beslis maar eens je dominante moeder nooit meer te zien.

Het laatste woord

Bovenstaand lijstje bestaat uit dappere beslissingen. Maar is er wel een keuze? Jarenlange blootstelling aan stresshormonen als adrenaline, noradrenaline en cortisol slopen je lichaam. Je fysieke weerstand neemt af. Je ontwikkelt neuroses. Je loopt risico op hart- en vaatziektes. En wist je dat je door stress zelfs suikerziekte kan ontwikkelen? Wie niet zelf kiest, geeft zijn lichaam het laatste woord.

Olaf Hoenson

Olaf Hoenson is oprichter van de Dagelijkse Gedachte, stresscounselor en columnist. Op www.dagelijksegedachte.net schrijft hij regelmatig over stress.