We leven in een schreeuwerige nieuws-maatschappij. Er hoeft ergens maar iets te gebeuren of je ontvangt een pushbericht op je mobieltje. Die stortvloed van (slecht) nieuws is funest voor je gezondheid. Het produceert een stroom aan nutteloze negatieve gedachten en emoties. Nieuws stimuleert de aanmaak van het giftige stresshormoon cortisol. Sluit je daarom af. Laat je hersenen niet meer vervuilen. Zo leef je langer en gelukkiger.

Nieuwsindustrie

Het oude spreekwoord ‘Wat niet weet, wat niet deert’ herbergt meer waarheid in zich dan je zou vermoeden. Informatie, waar of niet waar, moet op de een of andere manier worden verwerkt door onze hersenen. Aan de indrukken die binnenkomen, wordt een emotie gekoppeld. Juist op dat gegeven is de moderne nieuwsindustrie gebaseerd: hoe kan ik de nieuwsconsument in zijn gevoel raken?

Doden

Een pijnlijke illustratie daarvan is de wijze waarop nieuwsmedia elkaar overbieden met slachtoffers bij rampen. Als de NOS het heeft over 200 doden maakt RTL het een stukje smeuïger met 250 slachtoffers. Als klap op de vuurpijl telt de Telegraaf er nog eens 30 bij op om de lezer bij de les te houden. Met opgewonden toon worden de doden misbruikt voor reclamegeld. Want hoe hoger de kijk- en luistercijfers des te meer inkomsten voor de nieuwsmedia.

Rampennieuws

Rampennieuws kent een strak schema. De eerste dag imponeren met zoveel mogelijk slachtoffers. De tweede dag smakelijk genieten van al het leed. De derde dag quasi deskundige commentaren van zogenaamde specialisten. En de vierde dag is de koek alweer op. Want dan heeft de nieuwsconsument het wel gezien en gehoord. Voor de media is het hopen op een nieuwe bom, een nieuwe minister die opstapt, een nieuwe aardbeving of een nieuwe schietpartij in de Verenigde Staten.

Opportunistisch

Natuurlijk bestaan er oprechte journalisten maar het gros is even opportunistisch als louche advocaten. De werkelijke emoties van de slachtoffers van rampen interesseren hun geen malle moer. Drie weken na een overstroming is de misère voor de betrokkenen misschien nog wel groter door ziektes, honger en kou. Maar dat levert geen spectaculaire plaatjes op. Dus daar horen we niets meer van.

Stresstoestand

De manier waarop het nieuws ons wordt voorgeschoteld, zorgt ervoor dat onze hersenen voortdurend in een stresstoestand verkeren. Het nieuws wekt de indruk dat de wereld in brand staat. Dat we op onze hoede moeten zijn. Dat maakt ons bang. En altijd volgt er op het laatst de vraag: kan dit ook hier gebeuren? Zo worden de spookverhalen nog enger.

Positieve gedachten

Stel jezelf eens voor dat alleen dat nieuws je bereikt dat relevant is voor je en waar je wat aan kunt doen. Bomen in jouw straat die onnodig worden gekapt. Buren die hulp nodig hebben omdat er brand is geweest. Een hond die is weggelopen. Dat gebeurt allemaal niet zo vaak. Wat een ruimte blijft er over voor positieve gedachten! Of zelfs even helemaal geen gedachten. Probeer het eens een weekje. Weg met het nieuwsgif uit jouw hoofd en weg stresshormonen uit je lichaam. Wat een rust.

Nawoord

Laat je niet voor domoor verslijten door nieuwsverslaafden die met een meewarige ondertoon vragen waarom je het journaal niet volgt. Zij zijn dom. Jij niet.

Olaf Hoenson is oprichter van de Dagelijkse Gedachte, stresscounselor en columnist. Op www.dagelijksegedachte.net schrijft hij regelmatig over stress.

(Fotografie: Mihail Dechev)