Wie ben jij echt? Waarom ben jij hier? Welke taak heb jij in dit leven? Welke boodschap wil jij uitdragen en wat is de stem in jou die gehoord wil worden? ’’Schrijven helpt je een antwoord te vinden’’, zegt de Vlaamse schrijfcoach Joey Brown. ”Schrijven is een geweldig middel voor zingeving en zelfonderzoek. Het maakt je een bewuster mens”.

Joey Brown organiseert schrijfweken in België, op het Griekse eiland Ikaria en aan het idyllische strand van Archaia Epidaurus in Griekenland. Vijf jaar geleden is ze gestart als schrijfcoach: ”Ik legde eerst de nadruk op het begeleiden van het boek. Maar uiteindelijk vond ik mijn specialisme in het werken met het innerlijke proces dat het schrijven in beweging kan zetten. Ik werk met het schrijven als middel om je ware zelf naar de oppervlakte te brengen. Ik noem het zin zoeken’’.

We draaien maar door

”Er is ontzettend veel nood aan zingeving omdat de buitenwereld zo extreem veel van ons vraagt’’, stelt Joey Brown. ”We draaien maar door, en worden er niet gelukkiger van. Er is een groeiende nood aan stilte, opdat we onszelf weer kunnen horen. Schrijven naar bewustzijn nodigt je uit om je weer te verbinden met je eigen, natuurlijke ritme. Je verlegt de focus van buiten naar binnen, je leert om de buitenwereld af te stemmen op je ritme, in plaats van andersom’’.

Proces naar bewustwording

”We beoefenen het schrijven in drie bewegingen: naar binnen, naar boven en naar buiten. Gaandeweg ontdek je wie je in wezen bent. Eigenlijk is dat zuiver een proces naar bewustwording. Of wat ik noem het wakker worden in je ware verhaal’’, aldus Joey Brown. ‘’Aan het eind heb je een diep begrip van wat creatie werkelijk is en hoe je als mens aan het stuur staat van je eigen creatie, jouw leven’’.

Ikaria

Joey Brown woont op een Grieks eiland: “Op Ikaria vond ik de ruimte en de rust om te vinden wat ik zocht: de verbinding met mezelf. Dat is ook wat ik met mijn retraites aanbied: stilte, ruimte en rust om diep in het schrijven en in jezelf te duiken. De antwoorden die je zoekt, tonen zich als vanzelf zodra je er de ruimte en de tijd voor schept’’.

Het belang van stilte

Volgens Joey Brown zijn stilte, leegte en niets doen de basisvoorwaarden voor een nieuw begin: ”Als je op een kruispunt in je leven staat of als je je leeg en niet vervuld voelt, moet je eerst stil durven staan. Je innerlijke stem laat zich horen, en plots zie je eindeloze mogelijkheden om je verlangens om te zetten in realiteit. Mogelijkheden die je eerst nooit voor mogelijk hield, gewoon omdat je ze niet kon zien door al het gedoe en de ‘ruis’ in je hoofd’’.

Schrijven zonder doel

Schrijven hoeft niet noodzakelijk tot een boek te leiden, vindt Joey Brown. ”Niet iedereen heeft de behoefte om een boek in de wereld te zetten. Als je echter tot in de toppen van je tenen voelt dat schrijven jouw middel is om uitdrukking te geven aan je boodschap, dan is de kans groot dat er op een dag een boek uit je stroomt. Maar in principe is er bij het schrijven als zelfonderzoek geen doel om na te streven. Het gaat om de weg en niet het product boek’’.

Joey Brown – De Vlaamse Joey Brown is schrijver, schrijfcoach, (hoog)gevoelig mens en begeleider van bewustwordingsprocessen wonend op het Griekse eiland Ikaria. Ze schept voor jou een veilige ruimte waarin je helemaal met jezelf kan zijn en brengt een stroom van liefde op gang, zodat wat gezien en geboren wil worden, de ruimte en de mogelijkheid krijgt om door te breken. Haar aanpak is intens en liefdevol tegelijk.
Haar retraites kenmerken zich door de unieke combinatie van schrijfmeditatie en zitmeditatie, rust, ruimte en stilte met aanvullend diepgaand opstellingswerk, inner child work, verhaalavonden en deugddoende uitwisseling en deelrondes. Joey werkt nooit ‘een programmaatje’ af, maar is heel erg in- en aanwezig bij wat zich in elke nieuwe groep aandient. Dat maakt elke retraite anders en telkens weer verrassend en nieuw.
Alle info over haar retraites vind je op joeybrown.be