Cursuscentrum De Schans, gevestigd op een unieke locatie in Belgisch Limburg, organiseert regelmatig kortere en langere mannentrainingen. Daarmee speelt het in op een groeiende behoefte van mannen om hun plek te vinden in de feminiene samenleving. Marcel Swelsen is een van de trainers.

Welke energie zetten we in?

‘’Noord-Amerikaanse indianen zeggen: ‘Vader zon bevrucht moeder aarde zodat zij het leven kan dragen’. Oude oosterse tradities zeggen dat het mannelijke de vormkracht is terwijl het vrouwelijke de essentie is. Iedereen heeft zowel het mannelijke als het vrouwelijke in zich’’, aldus Marcel Swelsen. ‘’De kunst is om beide te ontwikkelen zodat we onder alle omstandigheden een keuze hebben welke energie we inzetten. De mannelijke energie komt via het bekken naar buiten. De vrouwelijke energie komt via het hart naar buiten. Dit betekent dat als een man zijn hart kan openen, het vrouwelijke en het mannelijke zich kunnen verbinden’’.

Hoe krijg ik maximaal contact met mezelf?

Vragen die aan bod komen zijn: Hoe kan ik mij opstellen? Waar moet ik gaan staan, zodat ik maximaal contact heb met mijzelf? Hoe kan ik mijn kracht voelen, mijn creativiteit laten stromen en stoppen met onnodige strijd? Marcel Swelsen: ‘’Vaak hoor je mannen zeggen: Ik moet als man gaan staan. Maar het gaat er veel meer om dat een man, ongeacht hoe spannend de omstandigheden zijn, in zijn hart aanwezig kan blijven. Als een man in zijn hart aanwezig is, wint zijn seksuele energie aan kracht, creativiteit en scheppend vermogen’’.

Persoonlijk leiderschap

Marcel Swelsen: ‘’Om man te worden moeten wij het huis van onze ouders verlaten. Eenmaal man geworden, kunnen wij weer terugkeren naar huis. Initiatierituelen in veel culturen zijn vaak pijnlijk. Dit symboliseert meestal de pijn van het verlies van de eenheid met de ouders en hierdoor de geboorte van de nieuwe man’’.
‘’Veel sprookjes en mythes (denk aan Parcival, maar ook aan Klein Duimpje) vertellen over de tocht van de held. Het is het verhaal van de ontdekkingstocht van de innerlijke wereld, het verhaal van het fundamentele veranderingsproces dat zich afspeelt bij de man die bewust op weg gaat om zijn levensopdracht te vervullen. De hoofdpersoon verlaat zijn huis om zijn missie in de wereld te vervullen. Na een tocht met veel beproevingen keert hij als man naar huis terug’’.

Meer weten over de mannentrainingen. Kijk dan op www.kasteeldeschans.com