Het leven bestaat uit een lange reeks vragen. Met de juiste antwoorden leef je gelukkiger. Willekeurig getrokken inspiratiekaarten kunnen verrassend goede levensadviezen geven. Toeval of niet?

De spirituele psychiater Carl Jung introduceerde begin van de vorige eeuw het begrip ‘synchroniciteit’, het samenvallen van 2 toevallige gebeurtenissen die met elkaar in verband blijken te staan. Zijn deze wel toeval?, zo vroeg Jung zich af. Hij vermoedde van niet. Hetzelfde principe geldt voor het trekken van inspiratiekaarten. Inspiratiekaarten zijn er in alle soorten en maten. De teksten geven een richting aan of zetten je aan het denken. Soms bestaan ze uit een vraag die je voor jezelf moet beantwoorden. Is het toeval of niet als ze je een goed advies geven?

Universele wijsheid

Olaf Hoenson is stresscounselor en initiator van de Dagelijkse Gedachte. Hij verzamelde op basis van onder andere de Tao Te Tjing, de Ethica Nicomachea van Aristoteles, de leer van Seneca en de Lunyu (gesprekken met Confucius) honderden levensadviezen. Deze werden gedrukt op inspiratiekaartjes én voorzien van een kraslaagje zodat je niet een kaartje kan trekken dat bij een situatie ‘past’. ”We krijgen verrassend vaak feedback van mensen die zeggen dat het advies precies raak was”, vertelt Olaf Hoenson. ”Dat kan inderdaad met een onverklaarbaar toeval te maken hebben. Maar ik denk dat er ook een andere factor meespeelt. Vaak weten we bij kleine en grote vragen diep in onszelf het antwoord eigenlijk wel. Want ieder mens bezit een universele wijsheid die in de genen huist en al eeuwenlang van generatie op generatie wordt doorgegeven. Een tekst op een inspiratiekaartje kan die wijsheid triggeren”.

Ja of nee

”Maar het gebeurt natuurlijk ook dat een advies op een inspiratiekaart nergens op lijkt te slaan’’, vervolgt Olaf Hoenson. ”Sommige mensen willen een keihard ja of nee. Dat soort kaarten, letterlijk Ja-Nee kaarten, heb ik in het verleden ook samengesteld. Maar daarbij leg ik uiteindelijk toch de beslissing bij degene die de kaart trekt. Ik probeer iemand aan het denken te zetten om zelf het antwoord te vinden. De verantwoordelijkheid voor beslissingen moet iedereen uiteindelijk zelf nemen met of zonder inspiratiekaart”.

Besluiten

”Want het hele leven is een kwestie van besluiten nemen”, vervolgt Olaf Hoenson. ”Het is vervolgens de kunst om achter jouw besluit te blijven staan. Gelukkige en succesvolle mensen verstaan de kunst een koers voor zichzelf uit te zetten in het leven én die koers ook te volgen. Achteraf gezien lijkt het of ze telkens de juiste besluiten hebben genomen. Maar het is juist dat ze hun besluiten tot een succes hébben gemaakt. Vaak kan je ergens linksom of rechtsom komen, maar je moet eerst wel in beweging komen én in beweging blijven”.

Verrassende invalshoek

Trekt Olaf Hoenson zelf weleens een inspiratiekaartje van de Dagelijkse Gedachte? ”Natuurlijk”, verklapt hij. ”Sterker nog, ik trek elke ochtend een kaartje. ’s Morgens maak ik altijd een to do-lijstje voor die dag. Ik trek een kaartje en kras het laagje weg. Vervolgens kijk ik bij welke van mijn activiteiten het tekstje kan passen. Ik moet eerlijk toegeven dat het me soms een verrassende invalshoek heeft verschaft”.

In de webshop van de Dagelijkse Gedachte zijn verschillende inspiratiekaarten verkrijgbaar.