Word in 2019 weer de baas in eigen hoofd. Minder ongezonde gedachten, minder gepieker en meer positiviteit. Olaf Hoenson, stresscounselor en oprichter van de Dagelijkse Gedachte legt in dit interview uit hoe je dat doet.

Vieze schoenen

Een van de bekendste citaten van Mahatma Gandhi luidt: ‘Laat niemand met vieze schoenen door jouw gedachten lopen’. Hij leefde van 1869 tot 1948 maar zijn raad is volgens Olaf Hoenson actueler dan ooit: ‘’We worden continu overstelpt met een stortvloed aan indrukken. Nieuws wordt almaar agressiever en de sociale media creëren een tsunami van gekwebbel, alsof je 24 uur per dag op een verjaardag zit waar je eigenlijk niet wilt zijn’’.

Informatiedieet

Olaf Hoenson pleit voor betere geestelijke hygiëne: ‘’Je eet niet alles wat je wordt voorgeschoteld. Want dan zou je binnen een jaar 200 kilo wegen en het jaar daarop overlijden. Waarom consumeren we dan wel de eindeloze reeks indrukken die ons wordt opgedrongen? Moeilijker nog dan een voedseldieet is een informatiedieet. Maar we zullen er echt aan moeten’’.

Einsteins met een perfect lichaam

Hoenson verwacht dat de spirituele trend voor 2019 en de jaren erna het begrip ‘minder’ wordt. Zelf gaat hij nog een stapje verder met zijn beweging ‘De kracht van NIETS doen’. ‘’We hebben geleerd dat alles maakbaar is. Dat als je hard je best doet, je alles kunt bereiken. Dat is niet altijd zo. Dan zou de hele wereldbevolking bestaan uit Einsteins mét een perfect lichaam. Soms is het beter om stil te zitten, te wachten wat er op je pad komt én daar het beste van te maken. Dat is niets nieuws. We kennen dit uit het Boeddhisme en het Taoïsme’’.

Hoe kan iemand zich verweren?

Hoe kan iemand zich in de moderne maatschappij verweren tegen het mitrailleurvuur van indrukken? Olaf Hoenson geeft het voorbeeld van regen: ‘’Als het overal regent, kun je er niet aan ontsnappen. Maar het is opmerkelijk wat een simpele paraplu kan doen. Overal is water, maar jij blijft droog. Dat is de manier om met een hoosbui aan indrukken om te gaan’’.

Mediteren is de redding

Hoe ziet die paraplu er in de praktijk uit? ‘’We zullen moeten leren om ons af te sluiten. Dat zou eigenlijk al een vak moeten zijn op de basisschool, even belangrijk als taal en rekenen. Er zijn vrije scholen waar jonge kinderen leren mediteren. Daar wordt lacherig over gedaan maar het kan de redding van de komende generatie zijn’’.

Onder de tram

Leren om je af te sluiten is gemakkelijk gezegd. Noem eens een voorbeeld? Olaf Hoenson: ‘’Ik geef zelf dingen duidelijk aan. Zo luister ik niet naar verhalen over verschrikkelijke gebeurtenissen of kwalen van mensen die ik niet ken. Als mijn bejaarde moeder begint over een kennis van de buurman die onder de tram is gekomen, zeg ik STOP! Het roept alleen maar onnodige emoties bij mij op’’.

Stint-ongeluk

Dat is volgens Olaf Hoenson ook de reden waarom je matig moet zijn met nieuws. ‘’Nieuws is gewoon een commercieel product. Er wordt geld aan verdiend. Na het Stint-ongeluk in Oss pakten kranten uit met dubbele pagina’s en elke tv-zender kwam met beelden van huilende omstanders. De media proberen je doelbewust te raken. En als ze Oss hebben uitgemolken, zoeken ze een nieuwe ramp. Voor de betrokkenen verschrikkelijk maar voor anderen, hoe hard het ook klinkt, eigenlijk loze emoties’’.

Verslavend als heroïne

Olaf Hoenson realiseert zich dat het niet gemakkelijk is om je gedachtenwereld gezond te houden. ‘’Sociale media zijn even verslavend als heroïne. Ik begrijp dat het moeilijk is om je af te sluiten van deze informatiestroom maar we zullen er echt mee moeten beginnen. Het aantal burn-outs staat op een recordhoogte. Mensen worden letterlijk ziek van het bombardement aan dagelijkse indrukken’’.

Vijanden

‘’De eerste stap is bewustwording’’, aldus Olaf Hoenson. ‘’Beseffen dat we bestookt worden. Sociale media, omroepen, kranten, ze zijn niet onze vrienden maar onze vijanden. Ze willen onze ziel veroveren en ons gedrag bepalen. De tijd is gekomen om ons daar tegen te wapenen. En vertrouw niemand. Minister Kajsa Ollongren introduceerde onlangs apentrots een campagne tegen nepnieuws. Hoe cynisch klinkt dat. De grootste jokkebrokken zitten juist in de regering’’.

Olaf Hoenson is oprichter van de Dagelijkse Gedachte. Hij schreef onder andere de bestseller Het Gedachtenkastje. Op 15 januari verzorgt hij een workshop in Leiderdorp.