Actie is niet altijd het antwoord

In onze westerse beschaving heerst de opvatting dat alles maakbaar is. Dat we alles kunnen bereiken áls we er maar hard voor werken. Dit heeft geleid tot een recordaantal mensen met een burn-out. Olaf Hoenson, stresscounselor én oprichter van de Dagelijkse Gedachte, komt met een tegenbeweging: De kracht van NIETS doen.

‘’Actie is niet altijd het antwoord’’, aldus Olaf Hoenson. ‘’De westerse mens denkt dat alles maakbaar is. Het geloof in iets hogers heeft plaatsgemaakt voor kilometers aan zelfhulpboeken met als thema ‘Jouw geluk kun je maken’. Dat is deels waar. Maar soms moet je de rust hebben om niets te doen, niet te handelen’’.

We hoeven niet altijd te rennen

‘’De tijd is aangebroken om onze actie-cultuur eens kritisch onder de loep te nemen. Want je hoeft niet altijd te rennen om je doel te bereiken. Laten we de dingen eens meer Taoïstisch bekijken. Het Taoïsme is een oude Chinese filosofie die is ontstaan voor onze jaartelling met als belangrijkste pijler niet handelen: Wu Wei’’.

De natuurlijke loop

‘’Dat houdt niet in dat de maatschappij stilstaat’’, vervolgt Olaf Hoenson. ‘’Het principe van de kracht van niets doen is dat je niet onnodig vecht tegen de natuurlijke loop van jouw leven. Dingen op zijn beloop laten, heeft een negatieve lading. Noem het daarom: dingen op een natuurlijke wijze laten gebeuren. Dit kost minder energie en je voorkomt stressklachten’’.

Moed

‘’Er is moed voor nodig om in actie te komen maar er is ook moed voor nodig om niet te handelen’’, stelt Olaf Hoenson. ‘’Dat houdt niet in dat je stilzit. Je verricht je werk met toewijding en je hebt een betrokken instelling tegenover je gezin, familie en vrienden. Maar in stressvolle situaties geef je niet meer direct vol gas. Je gaat even aan de kant staan’’.

Einstein

‘’Bij de kracht van niets doen, hoort ook regelmatig je rust durven nemen’’, aldus Olaf Hoenson. Albert Einstein, een van de grootste denkers uit onze historie zei: ‘Ik denk 99 keer en vind niets. Ik stop met denken, zwem in de stilte en de waarheid komt naar mij toe’. Daarin ligt de kern. De waarheid naar je toe laten komen. Dat is de kracht van niets doen’’.

Ontdek de kracht van niets doen

Hoe wil Olaf Hoenson de kracht van niets doen laten landen in een samenleving die strak staat van actie? ‘’Ik ga dus niet in actie komen’’, vertelt hij met een glimlach. ‘’De gedachte moet op een natuurlijke manier landen. Daarvoor heb ik het volgende bedacht. Aan het einde van elk jaar doen wij altijd iets bijzonders voor de volgers van de Dagelijkse Gedachte’’. ‘’Dit jaar hebben we een citatenwaaier gemaakt met als titel ‘Ontdek de kracht van niets doen’. De waaier bevat 10 bijzondere uitspraken die inspireren om niet altijd direct in actie te komen. De gedachte is dat mensen de waaier thuis of op werk op een duidelijk zichtbare plaats neerleggen. Op een natuurlijke manier kunnen anderen de waaier zo oppakken en kennisnemen van de kracht van niets doen. Zo hoop ik zaadjes te planten die uitkomen als de tijd er rijp voor is’’.

 

Waaier de kracht van niets doen

 

Bestel hier ook de waaier Ontdek de kracht van NIETS doen.