Bij toeval viel er onlangs een exemplaar van ‘Stress en burn-out voorkomen’ van Anselm Grün op mijn bureau. Ik heb ontelbare zelfhulp boeken gelezen maar dit boek springt overal hoog bovenuit. De duidelijke boodschap luidt: Red jezelf van een burn-out.

Met de deur in huis

Het eerste kenmerk van een goed zelfhulpboek vind ik de omvang. Dat klinkt misschien een beetje triviaal maar dikke zelfhulp pillen werken niet. Je gooit ze halverwege in de hoek en zo kom je nooit bij de kern. In ‘Stress en burn-out voorkomen’ valt Anselm Grün direct met de deur in huis. Waarom ervaar je geen ‘flow’ meer in je leven. Wat zijn de vijf oorzaken van een burn-out? Wat is het verschil tussen goede stress (eustress) en slechte stress (distress).

Langs de afgrond

Mensen met een druk leven – baan, gezin en sociale verplichtingen – en wie heeft dat tegenwoordig niet, krijgen een vriendelijke spiegel voorgehouden. ‘’Het is altijd een hachelijke onderneming, waarbij we langs de afgrond scheren’’, schrijft Anselm Grün. ‘’Wij moeten ons laten uitdagen door de eisen die het leven aan ons stelt… Maar teveel spanning bestaat ook. Wij moeten goed aanvoelen wanneer spanning ons leven stimuleert en wanneer zij ons leven afremt’’.

Halverwege keren

Natuurlijk biedt Anselm Grün meditatieoefeningen aan. En als Benedictijner monnik komt God ook heel af en toe even om het hoekje kijken. Maar de allerbelangrijkste kracht van ‘Stress en burn-out voorkomen’ is dat het boek je op vriendelijke wijze met je neus op de feiten drukt. Zo krijg je stress en als je ermee doorgaat wordt het een burn-out. Het boek helpt je halverwege te keren in plaats van te eindigen met een burn-out.

Burn-outs zijn voor lieve mensen

Denk nu niet dat het jou niet overkomt. Burn-outs zijn vervelende cadeautjes voor lieve, plichtsgetrouwe, oprechte mensen die altijd klaar staan voor iedereen. Er is nog nooit een egoïst of een asociale persoonlijkheid overspannen geraakt. Anselm Grün vat het in één confronterend zinnetje samen: ‘’Wie in zijn leven wordt bepaald door andere mensen, wordt ziek’’.

De tekorten van de chef

Weet je wat Anselm Grün ook perfect doet in zijn boek? Hij weet de eigenschappen die wij meedragen vanuit onze opvoeding – onzekerheden, minderwaardigheidsgevoelens, wantrouwen en noem maar op – te vertalen naar het gedrag van onszelf en onze leidinggevenden op het werk. ‘’De chef projecteert zijn eigen tekorten op zijn medewerkers’’, aldus Grün. Geloof me; na het leven van ‘Stress en burn-out voorkomen’ zie je jouw chef ineens heel anders.

Gun jezelf een ritueel

Eigenlijk was het eerste gedeelte al helder genoeg voor mij. Je bent weer waakzaam op jezelf en je laat dingen niet meer zo ver komen. Maar het tweede gedeelte van ‘Stress en burn-out voorkomen’ is een waardevolle toevoeging. Anselm Grün leert je met eenvoudige rituelen weer helemaal bij jezelf te komen. ‘’’Rituelen zijn iets wat jij jezelf gunt, momenten waarin je een kleine time-out neemt om op adem te komen’’, schrijft hij.

Cadeau

Als ik het geld had zou ik het boekje aan heel werkend Nederland en België cadeau doen. Maar je zult het toch zelf moeten bestellen in de boekwinkel, bij Bol of in onze webshop. Maak niet uit; voor slechts 15,99 euro red het je leven.

Olaf Hoenson

Olaf Hoenson is oprichter van de Dagelijkse Gedachte, stresscounselor en columnist. Op www.dagelijksegedachte.net schrijft hij regelmatig over stress.