We kennen allemaal de vergelijking van het half volle en het half lege glas. Van het half lege glas word je ontevreden en krijg je stress. Zie je hetzelfde glas als half vol dan schept dat positieve verwachtingen en vreugde. Hoe simpel kan het zijn.

Onze ogen nemen hetzelfde glas waar. Maar de super ingewikkelde neuronenklont van onze hersenen laat zich blijkbaar toch gemakkelijk foppen door ofwel het woordje ‘leeg’ ofwel het woordje ‘vol’. Dat geeft aan hoe krachtig gekozen woorden kunnen zijn!

Je hersenen tuinen erin

Ik zeg met nadruk ‘gekozen’. Want we hebben de keuze om voor eenzelfde voorwerp, eenzelfde gebeurtenis of voor eenzelfde persoon andere benamingen te kiezen. En blijkbaar kan die keuze verstrekkende gevolgen hebben voor de gevoelens die onze hersenen vervolgens fabriceren.

Je kunt trainingen volgen om jezelf positief te programmeren. Een oude bekende is NLP, ofwel Neuro-Linguïstisch Programmeren. Ook populair zijn tegenwoordig Stroomtaal en Geweldloze Communicatie. Ze komen allemaal op hetzelfde trucje neer; gebruik positieve benamingen voor negatieve begrippen en je hersenen tuinen erin.

Dit simpele trucje kan je leven een flinke impuls geven. Want je kunt het ook richting jouw omgeving aanwenden. Kies de juiste woorden en je relatie, familie en collega’s reageren heel anders op je. Even wat voorbeelden. ‘Schatje, wat maak jij er toch een klerezooi van in de garage’ wordt dan ‘Schatje, ik kan wel zien dat jij je heerlijk amuseert in je paleisje’.

Ondragelijke last

Of voor ouders naar hun kinderen. ‘Waarom laten jullie je nooit zien met de feestdagen?’ wordt ‘Wat hebben we jullie toch fantastisch zelfstandig opgevoed’. En op werk. ‘Nog één keer en dan ga je eruit’ wordt ‘Ik voel aan dat je hunkert naar een andere locatie om jezelf verder te ontwikkelen’.

De juiste woorden kunnen het leven dus veel dragelijker maken. Dat zou een onderwerp moeten zijn bij de coalitiebesprekingen die nu in Nederland gaande zijn. Het meest gebruikte woord aan tafel daar is ‘belasting’. De kern van dit begrip is ‘last’. En laat er nu geen negatiever Nederlands woord bestaan dan ‘last’. Deze ziekte is een ondragelijke last. Deze financiële last is niet meer op te brengen. Aan deze emotionele last ga ik kapot. Last maakt de bevolking depressief.

Belasting is ouderwets. NLP-ers, Stroomtalers en Geweldloze Communicatoren gruwelen ervan. Want het woord ‘belasting’ veroorzaakt stress, ziekte en tenslotte overlijden. Wat trouwens ook belast is. Laten we Rutte en de andere partijleiders bij de onderhandelingen eens een paar suggesties aan de hand doen. Maatschappelijk bijdrage klinkt toch veel socialer dan inkomstenbelasting? Motorrijtuigenbelasting wordt fijn om te betalen als wegenservice. En de belastingdienst, het episch centrum van negativiteit, noemen we voortaan Rijks geldzuiveringsinstituut. Klinkt nog milieubewust ook.

Olaf Hoenson is oprichter van de Dagelijkse Gedachte, stresscounselor en columnist. Op www.dagelijksegedachte.net schrijft hij regelmatig over stress.